Chiar dacă cererea creşte semnificativ înaintea sărbătorilor, deţinătorii de ferme de păsări din judeţ promit că nu vor profita de situaţie.
Atât producătorii, cât şi magazinele îşi freacă palmele cu gândul la sărbătorile pascale, cele mai mari consumatoare de ouă de pe parcursul anului. Aceştia şi-au făcut deja strategii de preţ pentru perioada următoare, care, din fericire pentru cumpărători, nu anunţă noi majorări de preţuri, unii dintre comercianţi mergând chiar pe o scădere a acestora.
„M-am pregătit cu un stoc de ouă pentru a nu creşte preţul. Voi păstra oferta cu care vând acum angro, de 0,45 lei+TVA pe bucată”, spune Gavril Pop, deţinătorul unei ferme în Coruş. Aceeaşi strategie o anunţă şi administratorul firmei clujene Siamond Prod. „De sărbători nu vor creşte preţurile, chiar dacă cererea este mai mare decât în celelalte perioade ale anului”, adaugă acesta.
Directorul Oncos mizează pe vânzări consistente marcate de o fidelizare a cumpărătorilor prin reducerea preţului. „Eu sunt convins că cerere o să fie. De Paşte, oul este un element de tradiţie, la români. Tocmai pentru a fi alături de clienţii noştri, am redus preţul de la 0,65 de lei la 0,59 şi intenţionăm să îl păstrăm până după sărbători”, afirmă Petrică Costin, directorul general al grupului.
Oul, sigur mai ieftin peste două săptămâni
Căderea cererii, în perioada imediat următoare sărbătorilor va aduce şi o scădere a preţurilor în opinia producătorilor. „E normal ca preţul să scadă după Paşte. Românii îşi cheltuie, de regulă, toţi banii pe haine şi mâncare de sărbători, motiv pentru care cererea se duce în cap după aceea, iar preţul urmează acelaşi trend”, afirmă Petrică Costin, director general Oncos.
Reducerea nu va fi, totuşi, una consistentă astfel încât să ducă la o egalare a preţului de la începutul anului, procentul în minus va