Foto: Thinkstock Atenţie la deodorantele şi antiperspirantele care conţin săruri de aluminiu. Nu folosiţi produse cosmetice care conţin aluminiu pe pielea care are răni deschise. Sunt avertismente lansate periodic de către Agenţia franceză pentru siguranţa sanitară (Afssaps) care în repetate rânduri a recomandat reducerea la 0,6% a cantităţii de aluminiu din compoziţia deodorantelor şi antiperspirantelor. Iată însă că publicaţia lunară 60 Millions de Consommateurs a testat 14 deodorante şi antiperspirante pentru femei şi bărbaţi şi a reieşit că şase dintre acestea aveau concentraţii de aluminiu superioare cotelor indicate de Afssaps, respectiv între 0,19% şi 2% aluminiu pur. Sărurile de aluminiu sunt utilizate în antiperspirante cu scopul de a reduce transpiraţia şi în deodorantele clasice, pentru a masca mirosurile. Medicii atrag atenţia că aluminiul din aceste produse cosmetice ajunge în organism cu consecinţe negative la nivelul creierului, ficatului, rinichilor şi al sistemului osos. Aluminiul pătrunde mai uşor în organism dacă aceste cosmetice sunt folosite pe o pielea cu răni deschise de la bărbierit, pe o piele cu diverse iritaţii.
Pentru a explica dublarea numărului cazurilor de cancer mamar, înregistrată în ultimii ani, s-a făcut o legătură directă între deodorante, antiperspirante şi această boală. Antiperspirantele cresc riscul de cancer mamar, deoarece conţin săruri de aluminiu şi ioni metalici care "mimează” efectele hormonului estrogenic.
"Având în vedere că estrogenul este recunoscut pentru implicarea în dezvoltarea cancerului la sân, orice element cu activitate estrogenică care poate pătrunde în corp, la nivelul sânului, pot influenţa, cel puţin teoretic, apariţia cancerului mamar”, spune doctorul Phillippa Daibre, din cadrul Şcolii de Ştiinte Biologice de la Universitatea Reading din Marea Britanie. De asemenea, testele au evid