Compoziţie chimică. Fructele conţin 3-7% ulei volatil format din 50-60% carvonă, 30% limonen, pinene, felandrene, dehidrocarvona, dihidrocarveol, 10-20% lipide, 20% substante proteice, 5-6% substanţe minerale, amidon, glucide, taninuri, săruri minerale etc.
Indicaţii terapeutice
Seminţele de chimen conţin ulei volatil, mult calcar şi fosfor. Calcarul fixează acizii, iar fosforul stimulează metabolismul. În scopuri terapeutice se foloseşte însa pulberea de chimen şi nu seminţele întregi, pentru că doar aşa se degajă mai uşor principiile active şi nu se irită intestinele.
Datorită uleiului esenţial, favorizează eliminarea gazelor intestinale şi stimulează secreţiile gastrointestinale. Exercită o acţiune calmantă asupra colicilor intestinale şi fluidifică secreţiile bronşice.
Chimenul poate fi folosit pentru tratarea bronşitei astmatiforme, halenei şi a colicilor. De asemenea, acesta combate lipsa poftei de mâncare, măreşte secreţia de lapte la femeile care au născut, întăreşte imunitatea şi combate răceala.
Acţiunea chimenului este asemănătoare cu cea a anasonului şi a feniculului, fiind un remediu indicat în combaterea balonărilor şi un întăritor al stomacului. Acesta este utilizat pentru relaxarea părţilor moi ale trupului, muşchi, intestine, la intensificarea debitului ciclului menstrual, la uşurarea travaliului, declanşarea naşterii, stimularea lactaţiei.
Preparate pe bază de chimen
Infuzia combinata se prepară dintr-o lingurită de amestec de chimen, fenicul şi anason (în părţi egale) şi 250 ml de apă ce se lasă la infuzat 2-3 minute. Infuzia rezultată se bea în cursul zilei în două sau trei porţii înainte de masă.
Infuzia de chimen se poate face dintr-o linguriţă de chimen ce se lasă la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 10 minute.
Lichiorul de chimen se poate prepara din 15 g de fructe la 100 g de zahăr sau