Organizaţia aflată în spatele documentarului „Kony 2012", care a devenit un fenomen pe internet luna trecută, plănuieşte să lanseze un nou documentar despre acest subiect, pentru a detalia problemele, scrie ABC News.
„Kony 2012" era un scurt documentar de 30 de minute despre rebelul din Uganda, Joseph Kony, care ani la rândul a terorizat comunităţile din nordul Ugandei. El era celebru pentru faptul că-şi mutila victimele şi răpea copii pe care apoi îi obliga să intre în mica lui armată. Deşi aceste fapte au fost cunoscute, iar documentarul dorea să le facă mai cunoscute în faţa comunităţii internaţionale, filmul a avut foarte mulţi critici.
Mulţi au spus că documentarul simplifica prea mult problemele şi că rata să spună că Joseph Kony nu se mai află în Uganda din 2006 şi se ascunde în Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană şi în Sudul Sudanului. În plus, campania de strângere de fonduri ar fi fost bazată pe aceste informaţii superficiale, iar filmul trata problema ca şi cum ar mai fi prezentă şi în momentul de faţă. De asemenea, pe site-urile internaţionale a apărut informaţia că organizaţia „Invisible Children", care se află în spatele campaniei, cheltuieşte doar 32% pe acte de caritate.
O altă controversă îl are în centrul atenţiei pe cofondatorul „Invisible Children", Jason Rusell. Acesta a fost descoperit acum două săptămâni în timp ce se masturba în public şi a fost internat la un spital pentru boli mintale din cauze unei depresii, din cauza faptului că a fost părăsit de soţie.
A doua parte a documentarului doreşte să atragă atenţia asupra campaniei. Deşi criticat, filmul are şi susţinători la înalt nivel. Preşedintele Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno-Ocampo, este un fan al documentarului. De asemenea, Naţiunile Unite au anunţat startul unei campanii prin care va trimite 5.000 de soldaţi pentru a-l găsi pe Kony. @N_P