Nu este vorba despre un SF, despre vreun roman de anticipatie al lui Jules Vernes si nici despre mini-submarinul care inota in interiorul corpului uman in pelicula "Innerspace" din 1987, desi se preconizeaza ca acest mini-robot va calatori in interiorul organismului exact ca in film.
Numai ca el va raspunde la lumina si la substante chimice ca un organism viu. Robotul de mici dimensiuni seamana cu o creatura marina de cosmar si este in curs de perfectionare. El va putea ajuta la identificarea bolilor din interiorul corpului uman, informeaza Daily Mail.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle au dezvoltat acest robot luand ca inspiratie vietatea marina din imagine, un fel de peste fara falci, cu un sistem nervos primitiv.
Robotul numit Cyberplasm va avea propriul sistem nervos electronic, iar ca senzori "ochi" si "nas" derivate din celulele vii, precum si muschi artificiali propulsati cu energie pe baza de glucoza.
Senzorii robotului vor reactiona la stimulii externi (lumina si substantele chimice) convertindu-i in impulsuri electronice care vor fi trimise la "creierul" acestuia echipat cu microcipuri sofisticate.
"Creierul" va transmite mesajele sale electronice catre muschii artificiali ghidandu-i cand sa se contracte sau cand sa se relaxeze, permitand astfel mini-robotului sa navigheze prin corpul uman printr-o miscare ondulatorie.
Prototipul va avea mai putin de un centimetru lungime, dar versiunile viitoare vor putea ajunge la dimensiuni de mai putin de 1 mm lungime sau vor fi chiar realizate la scara nanometrica.
Savantii care au lucrat la acest proiect spera ca intr-o zi Cyberplasm sa poata inota fara piedici prin corpul uman pentru a detecta o mare varietate de boli. "Nimic nu se compara cu abilitatea unei creaturi vii de a simti, mirosi si aprecia mediul in care s