Fabricarea textilelor, salubritatea si constructia de autovehicule sunt domeniile care au castigat pariul cu criza, dupa cum reiese dintr-o analiza realizata de Econtext. Analiza prezinta evolutia salariilor in cele mai importante sectoare ale economiei, iar angajatii din sectoarele mentionate au inregistrat cele mai mari cresteri salariale.
Econtext va arata cum a evoluat salariul mediu in cele mai mari sectoare ale economiei de la finele anului 2008 si pana la sfarsitul anului trecut. In trei ani, trei ani de criza! Si avem in vedere douazeci de sectoare economice, anume domeniile cu cea mai mare relevanta in economia Romaniei. Practic, vom vedea ce salarii au avut textilistii, minerii, constructorii, petrolistii, comerciantii, postasii, dascalii, dar si angajatii din industria alimentara sau administratie publica in decembrie 2008 si cat aveau in decembrie 2011.
Foarte important: este vorba despre salariul net!
Potrivit analistilor, cresterile salariale au venit atat pe baza eficientizarii fortei de munca, cat si prin introducerea noului Cod al Muncii. Noua legislatie a muncii a fortat multi antreprenori sa treaca in contract intregul salariu al angajatilor, fapt care nu prea se intampla in tara noastra. Si care nu este un flagel eradicat in totalitate. In plus, au existat si cresteri reale, in care salariile chiar au fost majorate, chiar daca ne aflam in criza. In special in domenii unde produsele se duc la export, precum textile, constructii auto. Sau in domenii unde au existat scumpiri ale produselor create, cum ar fi industria extractiva sau agricultura. Scumpirile din aceste domenii au adus si majorari salariale pentru angajatii acestora.
Si cine sunt castigatorii crizei? Salariatii din fabricile de textile sunt acesti castigatori. In decembrie 2008, salariul mediu din sectorul fabricarii produselor textile se ridica la 896 lei. Trei