Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi liderii celor trei federaţii studenţeşti din România au semnat la sfârşitul săptămânii trecute, Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor. „Practic, ceea ce am semnat noi este un document cadru. Pornind de la acest document, la nivelul fiecărei universităţi, reprezentanţii studenţilor vor trebui să încheie cu administraţiile academice nou alese astfel de protocoale şi, de ce nu, astfel de coduri ale studenţilor”, a declarat Cătălin Baba.
Principalele drepturi pentru studenţi pe care le subliniază documentul sunt: dreptul de a beneficia de suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic şi acces la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit, în bibliotecile universitare sau pe site-ul facultăţii şi dreptul de a beneficia la începutul primului an de studiu de un „Ghid al studentului”, care să conţină toate informaţiile necesare.
De asemenea, studenţii au dreptul de a evalua cadrele didactice şi de a organiza alegeri pentru studenţii reprezentanţi în mod liber şi independent, fără implicarea cadrelor didactice sau a conducerii universităţii/facultăţii. Totodată, studenţii au dreptul de a refuza să participe la procesul educaţional mai mult de 8 ore pe zi, dar şi dreptul de a contesta notele obţinute la examenele scrise, rezolvarea contestaţiei fiind făcută de către o comisie din care nu fac parte cadre didactice care au evaluat iniţial, în prezenţa studentului contestator, în cazul care studentul solicită acest lucru.
Statutul prevede însă şi obligaţii ale studentului. Astfel, studentul are obligaţia de a adopta un comportament decent, fără injurii, fără a consuma băuturi alcoolice, fără să facă gălăgie în spaţiul universitar, la cursuri şi în campusuri, conform regulilor prevăzute în Statutul Studentului. Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi liderii celor trei federaţii studenţeşti din Rom