Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat, ieri, că are un plan de eliminare a deficitului bugetar până în 2016, prin reduceri de cheltuieli de 75 miliarde euro şi majorări de taxe de 40 de miliarde euro, acestea din urmă fiind în cea mai mare parte deja implementate, conform unor publicaţii locale.
Sarkozy nu a oferit detalii legate de reducerea cheltuielilor, însă ar putea da informaţii în acest sens la sfârşitul săptămânii curente, ca parte a platformei sale electorale.
La finele anului trecut, Franţa a adoptat majorări de taxe echivalente cu venituri noi de 32 de miliarde euro, iar rezultatele complete vor fi vizibile din acest an. Restul de opt miliarde euro vor fi asigurate din taxe pe care Sarkozy a promis că le va impune, inclusiv pe veniturile la nivel global ale marilor companii franceze.
Principalul rival al lui Sarkozy la viitoarele alegeri prezidenţiale, socialistul Francois Hollande, ţinteşte aducerea bugetului pe echilibru în 2017, promiţând să strângă 20 de miliarde euro din taxe până la sfârşitul mandatului de cinci ani şi să elimine scutiri de taxe de 29 miliarde euro.
Deficitul bugetar al Franţei a fost de 5,2% din PIB anul trecut, sub ţinta iniţială a guvernului, de 5,7% din PIB.
Pentru acest an, guvernul de la Paris are ca obiectiv reducerea deficitului la 4,5% din PIB, iar până la sfârşitul lui 2013, deficitul ar urma să scadă la 3% din PIB - cât este ţinta UE. Nicolas Sarkozy susţine că Franţa a realizat economii de 22 miliarde euro prin reducerea deficitului în 2011.
Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale, datoria publică a Franţei a crescut la 85,8% din PIB anul trecut, de la 82,3% din PIB în 2010. Guvernul estima un nivel al datoriei publice de 84,9% din PIB în 2011.
Anul trecut, economia Franţei a avut o expansiune de 1,7%, după un avans de 1,4% în 2010.
ALINA VASIESCU Preşedintel