Un şef de secţie de la un spital de copii bucureştean le-a interzis doctorilor să mai ceară şpagă. Din acest motiv, specialiştiinu operează, iar copiii sunt duşi la tratament în străinătate. În România, unul din 100 de copii nu ajunge la vârsta de un an.
La un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele lui Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, scrie publicaţia britanică The Independent.
Ziariştii de la „The Independent" au relatat pe larg povestea medicului Cătălin Cârstoveanu, care conduce secţia de Cardiologie pediatrică de la Spitalul „Marie Curie" din Capitală, proaspăt modernizată cu bani din donaţii.
Medicul este cunoscut în România pentru profesionalismul său şi pentru lupta pe care o duce pentru a salva micuţii cu afecţiuni cardiace.
Totuşi, după ce s-au făcut investiţii importante în această secţie, nici măcar un copil nu a fost tratat în această unitate, la un an şi jumătate de la deschiderea ei.
Cruciadă împotriva corupţiei
Motivul? Personalul medical care ar fi trebuit să mânuiască aparatele de ultimă generaţie cerea mită.
Astfel, medicul a lansat o cruciadă pentru a salva copiii care vin la el. Îi duce în Occident pentru a fi trataţi de medici care nu aşteaptă mită. Asta a făcut săptămâna trecută pentru Cătălin, un bebeluş de 13 zile care avea nevoie de operaţie pe cord. Medicul Cârstoveanu a luat o cursă ieftină spre Italia, unde medicii aşteptau să facă operaţia. Intervenţia chirurgicală a fost un succes.
Medicul duce o luptă epuizantă împotriva unei culturi a corupţiei care a marcat atât de mult România, încât chirurgii cer bani pentru a salva vieţile copiilor şi trebuie dată mită chiar şi asistentelor, pentru a schimba lenjeria în spital.
Acesta este unul dintre motivele pentru care rata mortalităţii infantile din România este dublă fa