Micii investitori de pe piaţa de capital sunt bulversaţi de intenţiile unora de a desfiinţa piaţa Rasdaq. În timp ce, la nivel înalt, instituţiile se bat pe termeni juridici, la nivel local, oamenii spun că au obţinut randamente bune din tranzacţii cu acţiuni pe această piaţă şi cer să se ţină cont şi de părerea lor când se iau decizii importante. Vineri, valoarea tranzacţiilor pe Rasdaq a crescut de opt ori faţă de ziua precedentă.
Piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cunoscută în continuare drept piaţa Rasdaq, are zilele numărate, după ce o decizie indirectă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a pus pe jar investitorii români care au tranzacţionat de-a lungul timpului acţiuni pe Rasdaq şi înainte, şi după ce aceasta a fuzionat cu BVB. „Jucătorii“ de pe piaţa de capital au investit pe un segment al Bursei despre care află după ani buni că nu este reglementată. Nedumeririle lor sunt diverse: ce se întâmplă cu cotaţiile, cu acţiunile lor, cu companiile listate dacă dispare Rasdaq, cum vor fi preluate acestea de BVB, ce reguli noi se vor institui pentru micii acţionari?
Zilele trecute, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a răspuns, într-un proces penal din România, şi a decis că piaţa Rasdaq nu este una reglementată. „Articolul 4 alineatul (1) punctul 14 din MiFID trebuie interpretat în sensul că o piaţă de instrumente financiare care nu îndeplineşte cerinţele prevăzute în titlul III din această directivă nu intră în noţiunea «piaţă reglementată», astfel cum este definită de dispoziţia menţionată, chiar dacă operatorul său a fuzionat cu operatorul unei astfel de pieţe reglementate“, se arată în Decizia Curţii de Justiţie a UE, citată de Mediafax. MiFID reprezintă Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/39/CE.
Investitorii cer să fie consultaţi
Investitorii spun că trebuie consultaţi de Comisia Na