O imensă corporaţie americană, guvernul României şi numeroşi primari au făcut paşi înapoi când au văzut cum s-a mobilizat Bârladul împotriva gazelor de şist. Grupurile de pe Facebook s-au unit cu grupurile de bătrâni care stau la taclale prin centrul orăşelului şi au făcut cel mai mare protest din ultimii ani. Toate astea s-au născut cu luni în urmă, în mintea unor tineri sociologi născuţi în Bârlad şi înflăcăraţi de Piaţa Universităţii.
În zilele agitate din ianuarie, Vlad Cătună era la Universitate şi se bucura ca un copil. Are o licenţă în sociologie, un master în antropologie, ani de voluntariat şi proiecte sociale, dar asemenea efervescenţă nu mai văzuse, parcă se activase societatea, vedea cum i se mişcă rotiţele.
În Piaţă a învăţat cum să se poarte când e luat de jandarmi, ce drepturi au cetăţenii şi ce hram poartă mass-media. A scris cu zăpadă pe o clădire "Revoluţia va triumfa!" şi a făcut un banner cu spray-ul pe pânză: "Dezbaterea e în stradă, nu la televizor!"
În a doua săptămână de protest, când lucrurile s-au mai calmat, a văzut la unii o pancartă cu ceva despre nişte gaze de şist. Lumea nu prea înţelegea care-i faza, unii credeau că şist e o localitate. Dar au sosit ştirile de dincolo de Dunăre: Bulgaria a interzis exploatarea lor după proteste masive în şase oraşe.
Vlad şi-a amintit atunci cum prietenii din Bârlad îi spuneau de nişte camionete argintii care au împânzit judeţul şi de americanii care stau la hotel. A început să caute pe Internet informaţii şi s-a îngrozit.
Şi-a sunat mama şi i-a spus ce aflase. "Mamă, vorbeşte cu rudele şi vecinii, pune mâna pe telefon şi sună la televiziune!" Mama a făcut întocmai, dar răspunsul a fost dezamăgitor: vecinii ridicau din umeri, iar televiziunea i-a răspuns "Doamnă, nu putem noi să ne luptăm cu ăia de la Chevron, o să ne dea în judecată!".
@N_