"Câştigaţi mai mult sau mai puţin decât salariul mediu la nivel mondial? Tastaţi salariul dvs. lunar şi vă vom da răspunsul", este provocarea BBC, care publică pe pagina sa de web o grilă a salariilor medii lunare realizată de Organizaţia Internaţională a Muncii.
"Salariul mediu, calculat de Organizaţia Internaţională a Muncii, este publicat aici pentru prima dată. Calculul, care este aproximativ, este realizat pe baza datelor din 72 de ţări, fiind omise cele mai sărace ţări ale lumii", arată sursa citată. În studiu au fost incluşi salariaţii, nu şi persoanele care desfăşoară activităţi independente.
Autorii avertizează că moneda în care sunt exprimate cifrele din studiu nu sunt dolari SUA standard, cifrele fiind calculate în funcţie de paritatea puterii de cumpărare (PPC), iar diferenţele dintre PPC şi ratele de schimb reale pot fi mari. Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor în Mexic este de aproximativ 6.100 dolari, în timp ce în funcţie de PPC este de 9.000 dolari.
"Aceşti dolari, nu sunt dolari SUA standard. Pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele a două ţări, economiştii folosesc rate de schimb special adaptate, salariul mediu fiind calculat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare (PPC). Un dolar PPC este egal cu un dolar cheltuit în SUA", explică analiza publicată de BBC.
Luxemburg, pe primul loc
Astfel, în Luxemburg salariul mediu lunar, exprimat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, este cel mai mare din lume, de 4.089 de dolari, pe locul al doilea fiind Norvegia, cu 3.678 dolari, urmată de Austria, cu 3.437 de dolari pe lună. Statele Unite ale Americii se situează pe poziţia a patra în clasament, salariaţii americani obţinând o remuneraţie medie de 3.263 dolari.
România se află pe locul 47, cu un salariu mediu lunar - exprimat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare - de 954 d