Peste 50 de persoane au fost prinse, în acest an, de inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Cluj că încasau ilegal diverse beneficii sociale în timp ce lucrau în străinătate, astfel că vor fi obligate să returneze sumele primite, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul AJPIS Cluj, Ana Barbu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că inspectorii agenţiei vor sesiza Poliţia în aceste cazuri, fiind vorba despre fals în declaraţii.
"Inspectorii AJPIS Cluj au depistat până acum peste 50 de persoane care lucrau în străinătate, în state ale UE, şi care încasau, ilegal, în ţară, diverse beneficii sociale, cum ar fi alocaţia de susţinere a familiei şi venit minim garantat. Acele persoane au dat declaraţii pe proprie răspundere potrivit cărora nu înregistrează venituri, dar în urma controalelor s-a descoperit că acestea lucrau cu contracte de muncă în străinătate. Persoanele respective vor fi obligate să returneze sumele încasate ilegal, unele chiar din 2008, şi vom întocmi tabele pe care le vom preda Poliţiei, pentru că este vorba de cazuri penale, de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. Vom face verificări şi la primării. Credem că, în total, ar fi câteva sute de astfel de persoane la nivelul judeţului Cluj", a spus Barbu.
Potrivit acesteia, în urma controlului s-a descoperit un clujean care lucra din 2008 în Irlanda, unde primea salariu, dar încasa şi în ţară o alocaţie de 60 de lei pe lună la care nu avea dreptul.
"Acea persoană a declarat pe proprie răspundere că nu are niciun fel de venit, deşi lucra legal în străinătate. Nici nu se ştia că era plecat din ţară, iar când se făcea ancheta socială, membrii familiei spuneau că lipseşte momentan, ascunzând adevărul. Abia acum descoperim astfel de cazuri", a afirmat Barbu.
În judeţul Cluj beneficiază de venit minim garantat peste 3.700 de fam