UE au dreptul, de la 1 aprilie, să iniţieze propuneri legislative. Trebuie să adune un milion de semnături din cel puţin şapte state membre.
Fără centrale nucleare în UE, asigurarea salariului minim garantat, recunoaştearea calificărilor profesionale, libertatea internetului şi tratatul ACTA, şedinţe ale euroaleşilor doar la Bruxelles, nu şi la Strasbourg sunt doar câteva dintre subiectele care ar putea aduna semnăturile cetăţenilor din mai multe state membre pentru a determina Comisia Europeană (CE) să facă ori o propunere legislativă, ori să schimbe regulile care există în prezent. Iniţiativa cetăţenească europeană, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, va permite unui număr de un milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE (şapte) să ceară CE să prezinte propuneri legislative într-un domeniu sau altul.
Fără modificarea tratatelor UE
Organizatorii unei iniţiative cetăţeneşti (care trebuie să constituie un comitet format din cel puţin 7 cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte ţări diferite) vor avea la dispoziţie un an pentru a câştiga sprijinul necesar. Semnăturile trebuie autentificate de autorităţile competente din fiecare stat membru. Un comitet nu poate fi constituit de o organizaţie, dar acestea pot susţine o cauză.
Semnăturile trebuie să provină de la cetăţeni cu drept de vot: care au împlinit 18 ani (sau 16, în cazul Austriei). Iniţiativa trebuie să vizeze un subiect legat de UE, de competenţa CE, mai puţin o modificare a tratatelor Uniunii, dar nu poate avea un caracter „abuziv, frivol sau ofensator", explică europarl.eu. Iniţiativa poate fi înregistrată în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Ea trebuie să conţină câteva elemente de bază: titlul, un scurt rezumat al temei abordate, o trimitere la tratatele UE, datele de contact.
De câte semnături e nevoie