În săptămâna “Şcoala Altfel”, Consiliul Județean Alba, prin intermediul Convivium-ului “Slow Food” Alba Transilvania, asociație înființată de CJ Alba în a doua jumătate a anului 2011, promovează alimentația sănătoasă în rândul elevilor. Luni şi marţi, elevi din clasele I-IV ai Şcolii Generale “Mihai Eminescu” din Alba Iulia vizitează firme din judeţ pentru a vedea pe viu cum sunt fabricate produse alimentare de calitate. Este vorba despre “Stupina Apidava” din Blaj, producătoare de miere și Brutăria “Rustiq” din Sântimbru, producătoare de pâine tradiţională.
Luni, 2 aprilie și marți, 3 aprilie, aproximativ 60 de elevi din ciclul primar, de la Școala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia participă la o vizită de descoperire la “Stupina Apidava” din Blaj și la Brutăria “Rustiq” din Sântimbru, pentru a vedea cum se face pâinea tradițională și cum este obținută mierea de calitate.
“Prin aceste vizite vrem să promovăm hrana sănătoasă în rândul elevilor. Am ales să le prezentăm mierea, pentru că toți copiii adoră dulciurile; majoritatea dulciurilor de pe piață sunt însă pline de zahăr și de alte ingrediente care, consumate fără discernământ, pot crea numeroase probleme de sănătate. De aceea, am ales să le prezentăm mierea, ca un desert alternativ sănătos, dar și ca un aliment cu numeroase virtuți.
În al doilea rând, pâinea este nelipsită de pe mesele tuturor. Vrem însă ca cei mici să înțeleagă cum se face pâinea tradițională și ce este o pâine de calitate, pentru a putea să aleagă întotdeauna un produs sănătos și hrănitor.
Scopul nostru este să-i învățăm pe tineri, încă de mici, să mănânce sănătos și să prețuiască produsele tradiționale. Totodată, vrem să îi deprindem și cu un anumit patriotism local, învățându-i să prețuiască produsele de aici, chiar de lângă ei, din județul Alba, arătându-le că în acest mod ajută și la dezvoltarea comunității