Locuitorii din sudul Europei au ramas surprinzator de stoici, pana acum, in fata unora dintre cele mai dureroase reduceri bugetare din ultimele decenii, insa sunt tot mai multe semne ca aceasta rabdare pare sa se fi epuizat, relateaza Reuters.
Greva generala neasteptat de mare din Spania care a avut loc saptamana trecuta si opozitia in crestere pe care o infrunta primul ministru Mario Monti in Italia sunt printre indicatorii care arata ca rezistenta in fata reformelor devine din ce in ce mai mare, intr-o regiune aflata in mijlocul turbulentelor generate de criza datoriilor suverane din zona euro.
Portugalia ramane o tara "supusa" pentru moment si chiar si in Grecia, scena unor proteste violente repetate, a fost o atmosfera tacuta in ultima perioada. Insa exista semnale ca liderii politici vor avea de infruntat o perioada de foc, mai ales daca va fi necesara si mai multa austeritate pentru reducerea datoriei suverane.
Starea generala pare a fi rezultanta a doua tendinte opuse - acceptarea mesajului ca taierile semnificative reprezinta singura cale de salvare a tarilor sudice de la o catastrofa economica si, respectiv, sentimentul crescut ca posibilele masuri de austeritate suplimentare nu pot fi suportate de o populatie deja saracita.
Astfel, problema care se ridica in fata unor politicieni precum Monti (Italia) si Mariano Rajoy (Spania) este aceea ca masurile foarte austere care sunt impuse de reducerea datoriei si sub presiunea liderilor din zona euro pot adanci recesiunea deja persistenta si pot crea necesitatea unor taieri si mai severe.
Pana cand reformele adoptate vor incepe sa isi arate beneficiile va mai trece ceva timp, timp in care populatiile din aceste state se pot "razbuna" la alegerile electorale sau pot iesi pe strazi, protestand in numar mare.
Investitorii au inceput sa isi arate deja ingrijo