Proprietarii de apartamente vechi şi-au crescut uşor pretenţiile în prima lună de primăvară şi au dus din nou valoarea indicelui naţional imobiliare.ro peste pragul de 1.000 de euro/mp util. Totuşi, indicele a înregistrat valori în scădere în câteva localităţi, printre care Bucureşti, Ploieşti sau Timişoara.
„În ultimele treizeci de zile, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Ploieşti, iar cea mai mare creştere la Cluj-Napoca. Preţurile apartamentelor vor mai cunoaşte oscilaţii în acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar şi politice. Astfel, modificări legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor măsuri ce vizează creşterea veniturilor populaţiei, ca reducerea CAS de pildă, vor avea un impact şi asupra preţurilor locuinţelor“, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
Conform analizei AnunţuriParticulari, care se concentrează exclusiv pe evoluţia preţurilor din Capitală, preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră îşi păstrează o valoare constantă. Faţă de luna februarie, în martie, unităţile de o cameră se menţin în jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, garsonierele au înregistrat o variaţie de -4%. Diferenţele dintre luna februarie şi luna martie a anului 2012, în cazul unui apartament cu două camere, sunt la nivelul câtorva zeci de euro, stabilizând preţul mediu în jurul valorii de 57.200 euro. În urmă cu exact un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un preţ mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decât în prezent.
Preţul mediu pentru un apartament cu trei camere a scăzut sub pragul de 80.000 euro, ajungând la 78.500 euro, cu 3% mai puţin faţă de luna februarie 2012 sau martie 2011. În cazul apartamentelor cu patru camere, preţul mediu solicitat în martie sare uşor peste 100.50