Unele bănci majore din Europa se pregătesc să ramburseze cât mai devreme, în 2012, o parte din creditele ieftine pe trei ani contractate recent de la Banca Centrală Europeană (BCE), informează Financial Times.
Potrivit unor bancheri citaţi de publicaţia britanică, "UniCredit" Italia, "BNP Paribas" şi "Société Générale" din Franţa şi "La Caixa" din Spania se pregătesc să achite, în următoarele 12 luni, până la o treime din banii împrumutaţi de la BCE prin programul de urgenţă, estimaţi la 80 - 100 de miliarde euro.
Amintim că, în cadrul operaţiunii de refinanţare pe termen mai lung (Longer Term Refinancing Operation - LTRO), BCE a lansat două licitaţii de lichidităţi, în decembrie 2011 şi februarie 2012, mai multe sute de bănci împrumutând în aceste ocazii un total de circa 1.000 de miliarde euro la o dobândă anuală de numai 1%.
Fondurile contractate trebuie plătite cel mai târziu în decembrie 2014 şi februarie 2015. Potrivit reglementărilor care privesc operaţiunea BCE, băncile pot să ramburseze creditele cel mai devreme după 12 luni de la data contractării lor, adică în decembrie 2012, respectiv februarie 2013.
Financial Times (FT) arată că planurile de plată anticipată amintesc de deciziile similare luate de băncile americane în 2009, acestea înapoind cât mai repede posibil ajutoarele de stat primite în perioada crizei financiare.
Directorul unei bănci europene, citat de FT, a declarat: "Există două motive pentru plata anticipată. În primul rând, nu cred că ar fi înţelept din partea noastră să plătim cu toţii în trei ani. Totodată, avem nevoie de finanţare pe o perioadă mai lungă de trei ani. A trebuit să atragem astfel de fonduri în ultimele luni, chiar dacă a trebuit să plătim mai mult".
Publicaţia britanică mai notează că nu toate băncile intenţionează să înapoieze anticipat împrumuturile luate prin LTRO. "Deutsche Bank" din G