În încercarea de a convinge China să-și mărească nivelul de investiții în Italia, Mario Monti, premierul acestei țări, a reasigurat guvernul de la Beijing că criza datoriilor suverane este aproape de a fi soluționată și că reformele drastice de austeritate implementate de guvernul său au dat rezultate.
Vorbind după întâlnirea cu omologul său chinez, Wen Jiabao, și cu Lou Jiwei, președintele China Investment Corportation (CIC), Monti a declarat că există un interes în vederea unei cooperări mai strânse, însă nu există, încă, măsuri concrete în această privință, anunță CNBC.
Citește mai multe despre proiectul lui Mario Monti de reformă a pieței muncii italiene
Vezi aici de ce situația din Spania pare să contrazică optimismul guvernului italian
„Nu doresc să par ambițios, însă sper să stimulez un nou entuziasm față de Italia”, a declarat Monti pentru reporteri. „Am subliniat câteva aspecte care, în opinia noastră, ar trebui consolidate, în special cel al investițiilor”, a adăugat acesta.
Măsuri „dure” dar necesare
În cadrul acestei conferințe de presă, Monti a reafirmat că perioada cea mai dificilă a crizei datoriilor suverane pare să fi fost depășită. Deși a recunoscut că nimeni nu poate spune că „criza este complet rezolvată”, Monti și-a exprimat speranța că aceasta este aproape de a fi soluționată iar temerile că Italia ar putea deveni un nou centru al crizei s-au mai domolit față de anul trecut în urma măsurilor implementate de guvernul de la Roma.
În ceea ce privește măsurile de austeritate, Monti a declarat că el este conștient de sacrificiile cerute italienilor prin implementarea de reduceri de cheltuieli publice și creșteri de taxe, recunoscând faptul că unele din măsurile implementate în mijlocul unei recesiuni care este prevăzută să dureze cel puțin până la finele anului sunt „dure”, deș