Majoritatea nutritionistilor ne invata ce sa nu mancam: nici gras, nici sarat, nici dulce, alcool, cafea, sosuri, prajeala, si inca vreo cateva. Cand intrebi nedumerit ce ramane sa mananci, iti recomanda salata, morcovi, cartofi, mazare, sfecla, spanac, urzici si tot ce nu te satura.
Rareori nutritionistii, in afara sfatului despre ce sa eviti si ce sa mananci, iti dau recomandari si despre cum sa mananci, desi, conform celor mai recente cercetari, modul cum mananci poate fi uneori chiar mai important decat insusi continutul alimentelor, arata Infoniac. Merita sa stii:
Digestia incepe in gura
Gura este organul care macina alimentele cu maselele, face din ele o pasta amestecandu-le cu saliva, asimileaza direct unele componente prin organele sale proprii si expediaza spre tubul digetiv compozitia astfel prelucrata.
Prin esofag, trece o pasta moale, iar stomacul o primeste, deja imbogatita cu enzime, mucus si electroliti, pe care nu va mai trebui sa le pregateasca el, retinand alimentele in asteptare.
Ca urmare, prima lectie a nutritiei ne invata o buna si indelungata mastecatie. De altfel, adevaratii gurmanzi isi fac o placere din a savura pe indelete gustul alimentelor si nu a le inghiti la repezeala.
Cand pasta formata este pregatita sa fie inghitita, gura transmite semnale catre stomac, sa fie pregatit pentru primirea ei si sa nu se pomeneasca netam-nesam cu avalansa de alimente.
Mananca variat
Organismul nostru este complicat si, ca sa functioneze corect, are nevoie sa primeasca din toate, cate putin. O masa are trei feluri, dar antreul poate avea o frunza de salata, un sfert de ou, o bucatica de branza, o leguma fiarta, o lingura de fasole batura, o felie de macrou murat, masline.
Friptura nu trebuie sa fie mare, dar arata frumos, place la gust, daca are lan