România va deveni numărul unu în Uniunea Europeană pentru producţia de porumb şi numărul patru pentru grâu dacă va creşte cu 20% productivitatea pentru porumb şi cu 100% pe cea de la grâu. Acum România este pe locul doi la producţia de porumb şi pe locul patru la grâu în condiţiile în care randamentul la hectar este la jumătate faţă de cel al Franţei, conform datelor de producţie pe 2011 ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
În 2011, cel mai bun an agricol al României din ultimii cinci, fermierii au recoltat în total 20,8 mil. tone de cereale, în creştere cu 24% faţă producţia din 2010,
Productivitatea medie la hectar în România este însă la jumătate faţă de cea din Franţa sau Germania, doi dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană. Echilibrarea productivităţii pentru grâu sau porumb în România cu cea din ţările din vestul Europei este direct dependentă de investiţiile în sisteme de irigaţii, dar şi cele în utilaje agricole, seminţe, pesticide sau îngrăşăminte. Spre exemplu, fermierii români folosesc de patru ori mai puţine îngrăşăminte şi pesticide decât producătorii agricoli din Germania sau Franţa, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Diferenţa dintre nivelul investiţiilor de pe piaţa locală şi cele făcute de fermierii francezi sau germani se vede însă la momentul recoltei. Anul trecut producătorii români au recoltat 4,4 tone de porumb de pe fiecare hectar, în timp ce aceeaşi suprafaţă din Franţa a produs 8,7 tone. În total România a avut anul trecut o recoltă de 11,6 milioane de tone de porumb de pe 2,6 milioane de hectare, în timp ce Franţa a strâns 15,7 milioane de tone de pe 1,5 milioane de hectare.
Dacă producătorii români îşi vor majora producţia la hectar cu 20%, România va ocupa primul loc în UE la producţia de porumb, depăşind astfel Franţa. În cazul grâului este nevoie de o dublare a producţiei