Fondurile de hedging și de capital privat și-au exprimat îngrijorarea față de noile reglementări pan-europene care, în opinia acestora, vor afecta negativ mediul de afaceri și vor pune noi bariere între Europa și piețele din Statele Unite și Asia.
Propunerile Comisiei Europene de a amenda controversatul Alternative Investment Fund Managers Directive au provocat îngrijorări mai ales din cauză că acestea nu respectă sfatul Autorității europene de supraveghere (ESMA, European Securities and Markets Authority), anunță publicația financiară „Financial Times”.
Oficialii europeni susțin faptul că majoritatea sfaturilor ESMA au fost adoptate de către Comisie, divergențele fiind provocate de nevoia de a spori certitudinea juridică și de a asigura uniformitatea aplicării metodelor în cadrul UE.
Atitudine intransigentă
Investitorii și băncile sunt, însă, foarte îngrijorați că Uniunea Europeană va adopta o atitudine mult mai intransigentă în numeroase domenii și va forța creșterea costurilor investițiilor alternative. Aceștia spun că băncile custode se vor confrunta cu riscuri mai mari în ceea ce privește pierderile de investiții, creditarea bancară va fi limitată iar administratorii de fonduri din afara Uniunii Europene vor avea mult mai multe dificultăți în a accesa investitorii europeni.
Reglementările Comisiei pentru administratorii de fonduri din afara UE implică faptul că instituțiile de reglementare din UE și din afara acesteia vor semna acorduri de cooperare cu efecte juridice. „Acest lucru va fi foarte problematic, dacă nu chiar imposibil de atins în cazul în care aceste acorduri de cooperare vor implica aplicarea legislației UE în țările din afara acesteia”.
Totodată, reglementările limitează posibilitatea de delegare de sarcini către alți administratori de fonduri din afara UE, fapt care va afecta felul în care