In noaptea de 9 iulie 1958, un groaznic seism a zguduit coasta sud – estica a Peninsulei Alaska. Preludiu al Apocalipsei nu a reprezentat cutremurul insasi, ci ceea ce a urmat dupa acesta: un colosal val care a modificat intreaga infatisare a Golfului Lituya. Este cel mai mare tsunami inregistrat de oameni vreodata. Sursa imagine: extremescience.com
Golful Lituya este, de fapt, unul dintre numeroasele fiorduri din partea de nord-vest a marelui Golf al Alaskai.
Are o forma ciudata, cu latimea de 3 kilometri si lungimea de 10 km.
Pare o zona blestemata.
In ultimii 150 de ani, a fost maturata de nu mai putin de 5 megatsunami-uri, iar ultimul, cel din 1958, avea sa duca proportiile distrugerilor la cote nemaivazute.
Din fericire, Golful Lituya este o zona izolata, nelocuita si, dupa evenimentul din 1958, si nelocuibila.
Greu de crezut, dar cutremurul care a declansat cel mai mare val din istoria recenta, a atins magnitudinea de "doar" 7,9 grade pe scara Richter, o valoare periculoasa, evident, insa judecand dupa dimensiunea distrugerilor, pare ca seismul ar fi avut puterea de 9 grade.
Oricum, pe scala Mercalli, seismul s-a incadrat in categoria XI (extrem).
Conform altor surse, seismul ar fi atins totusi intensitatea de 8,3 grade pe scala Richter.
Epicentrul acestuia a fost identificat intr-un punct situat in apropierea masivului muntos Fairweather, la latitudinea 58,6 grade nord, longitudine 137,1 grade vest de, la 21 kilometri sud-est de Golful Lituya.
Socul s-a simtit pe o suprafata de 1 milion kilometri patrati, pana in Seattle (SUA) si Teritoriul Yukon din Canada.
Megatsunami-ul a atins proportiile apocaliptice datorita compozitiei solului si a straturilor alternative de roci.
Cutremurul a provocat alunecari uriase de teren, care au aruncat in apa golfului cantitatea colosala de circa 30 milioane metri