Pentru orice partid romanesc aflat la o lungime de bazin electoral de alegerile locale, dezastrul are un singur nume: migratia primarilor la adversari.
Cand strategii de campanie creioneaza programele candidatilor in functie de numarul de voturi aduse in fiecare comuna si oras, o pata neagra pe harta reprezinta cel mai mare cosmar. Mai ales cu doua luni inainte ca oamenii sa se indemne sa puna stampila - daca n-au ceva mai bun de facut.
Plecarea a 38 de bucati de la PDL la USL, in judetul lui Sorin Frunzaverde, a nascut transpiratie rece pe spinarile portocalii si bulbuci veseli la gurile inamicilor.
Nu tin minte o miscare de o asemenea amploare - un autocar intreg! - , dar cine are tinere de minte realizeaza ca, daca sunt toti deodata, sau pe rand, in functie de ce mai zornaie premierii, nu are nicio importanta. La bursa senzatiilor conteaza finalul, nu drumul, ca nu suntem intr-un film realizat de neorealisti.
Si atata vreme cat in Romania nu se coace ditamai democratia, dar macar un set de reguli simple, care pornesc de la obraz si se termina la constiinta, vom experimenta mereu aceleasi senzatii.
Cand au julit primari de la PSD sau PNL, momindu-i cu biserici, scoli, drumuri sau aductiuni de apa, fruntasii PDL au facut chef. S-au razbunat pe aceiasi socialisti sau liberali care le-au tras presul de sub picioare cand au crampotit bugetul si au atras alesii de partea lor. Si tot asa, pana in zorii democratiei originale, ca nu mai stie nimeni cate demisii are in biografia politica si care a fost prima dragoste a falitilor itineranti.
Daca se va intampla, totusi, si PDL va reusi sa-si odihneasca oasele ostenite intr-o noua formula guvernamentala, incepand din toamna, primarii lui Frunzavrde se vor intoarce "acasa". Ca, de altfel, toti alesii care se pregatesc acum sa le urmeze exemplul ca sa fie l