Ultima industrie "înfloritoare" a ţărilor atinse de criză din sudul Europei este masa de muncitori cu calificări înalte. Iată d ece a crescut brusc în Spania, Grecia şi Portugalia numărul celor care îşi doresc să înveţe germana.
Foarte vânaţi de companiile germane sunt portughezii cu calificări - în Germania există o penurie de muncitori calificaţi în anumite domenii, scrie "Der Spiegel". Angajatorii germani caută în special asistente şi ingineri şi au lansat o campanie masivă de recrutare în Portugalia, unde o treime dintre tineri sunt şomeri.
Una dintre poveştile citate de săptămânalul german este cea a Helenei Mourão, o tânără asistentă portugheză pe care patru companii germane doreau s-o angajeze. A ales să lucreze pentru o clinică din sudul Germaniei, în Sindelfingen. Prietenul ei, un inginer civil portughez, se aşteaptă şi el la oferte generoase.
Mourão şi alte 100 de asistente s-au prezentat la Porto, la primul târg de joburi comun organizat de agenţiile naţionale din Germania şi Portugalia. În prezent, muncitorii tineri şi calificaţi sunt cea mai căutată "marfă" portugheză. "Sunt oameni de top, cu o educaţie bună", explică Joachim Erhardt, manager la un spital german. Cum nou-veniţii nu cunosc germana, spitalul le plăteşte în primele şase luni cazarea şi cursuri intensive de germană.
Economia înfloritoare a Germaniei şi populaţia tot mai îmbătrânită determină companiile să caute cu disperare forţă de muncă gata formată în alte regiuni ale Europei. Companiile internaţionale mari, dar şi cele germane mici şi mijlocii au nevoie de tot felul de ingineri, în timp ce în spitale personalul nu e niciodată complet. Joachim Erhardt estimează că în sectorul sănătăţii va fi nevoie de încă 800.000 de doctori, asistente, brancardieri, până în 2020.
Structurile instituţionale germane încearcă să ţină pasul. Serviciul internaţional al Agenţiei Fe