Din ce in ce mai putini romani isi pun pirostriile, numarul casatoriilor scazand semnificativ dupa 3 ani de criza. Ce efecte are fenomenul insingurarii asupra economiei?
Fenomenul insingurarii este considerat ca fiind cel mai amplu proces demografic de la generatia "baby-boom" incoace. Specialistii americani spun ca acesta echivaleaza cu un declin al omenirii aflate in apogeul civilizatiei.
In 1950, doar 22% dintre americanii adulti duceau o viata solitara. In prezent, peste 50% dintre ei sunt singuri. Vorbim despre 31 milioane de oameni, cu peste 50% mai multi decat locuitorii Romaniei, de exemplu.
Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca inainte de a avea efect asupra economiei, insingurarea reprezinta chiar un efect al economiei.
Insingurarea nu a aparut asa din senin. Este produsul ultimilor ani si indeosebi al crizeiIlie Serbanescu, analist economic
.
Acesta a mentionat ca in prezent sunt de doua ori mai putine casatorii fata de 2007 si, prin incidenta, nasterile sunt la minimul istoric.
Analistul anticipeaza ca acest fenomen va intra intr-un cerc vicios si va genera efecte indirecte precum depopularea si intrarea economiei intr-un ciclu regresiv, in ciuda unei usoare revigorari si a altor factori de avant.
Serbanescu a mai spus ca insingurarea este un fenomen foarte profund, cu efecte pe termen lung si ireversibil.
Femeia de afaceri Monica Tatoiu apreciaza la randul sau ca insingurarea a venit "la pachet cu economia de consum".
Ajunge si la noi tsunami-ul declansat in Europa de Vest in anii '70Monica Tatoiu
Tatoiu a precizat ca ea a lucrat 14 ani pentru o companie suedeza si ca Suedia infrunta cea mai dramatica situatie, din acest punct de vedere.
In opinia sa, fenomenul insingurarii nu are decat efecte negative asupra economiei