Consiliul le-a cerut parlamentarilor să o respingă, întrucât legiferarea unui tarif unic ar echivala cu consacrarea existenţei unor carteluri
Hagiu (FORT): Autorizaţiile pentru Bucureşti şi Ilfov ar trebui emise de Autoritatea Metropolitană de Transport
COTAR: Pe piaţă există şi alte tarife minimale pentru diferite categorii de servicii
Disputele din ultima jumătate de an purtate între diferiţi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale din domeniul taximetriei, pe de o parte, şi pe de alta între aceştia şi autorităţi, au stârnit inclusiv interesul Consiliului Concurenţei.
Instituţia s-a alăturat unora dintre demersurile patronatelor din transporturi, cerând parlamentarilor să respingă modificările aduse Legii taximetriei, întrucât acestea conţin "prevederi aflate în contradicţie cu principiile liberei concurenţe".
"Este vorba de iniţiativele care au în vedere stabilirea unor tarife unice pentru operatorii de taximetrie şi de cele care vizează limitarea severă a posibilităţii de a efectua activităţi în acest domeniu în afara ariei localităţii în care este emisă licenţa de transport. Prin urmare, autoritatea română de concurenţă a transmis opinia sa comisiilor de specialitate şi Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, considerând că aceste proiecte de modificare ar trebui respinse de către Parlamentul României. Legiferarea unui tarif unic ar echivala, practic, cu consacrarea existenţei unor carteluri pe această piaţă", a anunţat Consiliul Concurenţei, avertizând că a sancţionat deja mai multe companii de taximetrie din ţară pentru eliminarea oricărei forme de concurenţă prin preţ şi că are în derulare "alte câteva investigaţii privind existenţa unor practici similare".
În sprijinul deciziei luate, Consiliul Concurenţei a invocat faptul că tarifele unice sau cele minimale "servesc doar interesul operatorilor de transport în r