Salariile bugetarilor şi pensiile rămân îngheţate şi vor creşte doar dacă situaţia economică a României se va îmbunătăţi. Acest angajament a fost asumat de Guvernul României în faţa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), conform Memorandumului publicat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale. Sursa: AGERPRES
"Salariile bugetarilor rămân îngheţate, la fel ca şi pensiile. Cu toate acestea, în cazul în care condiţiile economice vor permite, vom avea în vedere o rectificare bugetară în acest an, conform Legii responsabilităţii fiscale", au spus autorităţile române.
Guvernul a subliniat că, pentru anul 2012, îşi menţine angajamentul de a duce deficitul bugetar în termeni ESA, conform metodolgiei europene, sub nivelul de 3% din PIB, iar deficitul în termeni cash (FMI) la 1,9% din PIB. Dacă luăm în considerare cheltuielile prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), s-ar ajunge la un deficit pe cash de 2,1% din PIB.
Va continua reducerea numărului de angajaţi în sectorul de stat, odată cu aplicarea politicii de înlocuire a unui singur angajat la şapte care părăsesc sistemul, mai spune Guvernul în Memorandum.
În ceea ce priveşte taxa clawback, autorităţile spun că aceasta va ajuta ca arieratele să nu se mai acumuleze în industria farmaceutică.
Cu cât vor fi reduse arieratele companiilor de stat
"Restructurarea întreprinderilor de stat, incluse în guvernul general, va fi, de asemenea, crucială în atingerea ţintelor din 2012", se mai arată în document.
Arieratele companiilor deţinute de stat vor fi reduse cu 5-6 miliarde de lei (1% din PIB), în a doua jumătate a anului în curs.
Sistemul de impozitare, o prioritate
Oficialii FMI spun că, în România, sistemul de administrare a taxelor şi impozitelor sunt o prioritate, în sen