Anxietatea, depresia, problemele de cuplu şi în familie sunt cele mai frecvente motive pentru care studenţii de la UBB recurg să consulte un consilier psihologic.
Psihologul Daniel David, şeful Clinicii Psytech din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, crede că Ministerul Educaţiei ar trebui să aloce fonduri pentru consilierea studenţilor. „Ar trebui ca Ministerul Educaţiei să bugeteze locuri pentru psihologi clinicieni în universităţi. Studenţii ar trebui să primească gratuit consiliere psihologică", susţine David. Acesta mai consideră că la un anumit număr de studenţi ar trebui să fie şi un consilier psihologic, aşa cum se întâmplă în cazul medicului de familie.
CITEŞTE CUM A FOST GĂSITĂ STUDENTA
Studenta nu se afla la prima tentativă de sinucidere
Citeşte mesajele de adio ale studentei sinucigaşe
Daniel David crede că tinerii care aleg calea sinuciderii au în spate o tulburare de tip depresiv care duce la aparţia unei gândiri de genul „trecutul e presărat de eşecuri, prezentul nu oferă nimic, iar viitorul e fără speranţă". Iar dacă tânărului îi lipseşte suportul social, adică familia şi prietenii, care să îi fie alături şi să îl înţeleagă, atunci el se va simţi abandonat şi va recurge la gesturi disperate.
Sfaturi pentru părinţi şi prieteni
„Îi sfătuiesc pe părinţi ca atunci când văd că copiii lor au astfel de gânduri să îi ducă la un specialist, iar dacă primesc tratament să aibă grijă ca tânărul să urmeze acel tratament. La fel şi pentru prietenii studenţilor depresivi. Să se adreseze ei medicului şi să-i spună cu ce se confruntă prietenii lor", adaugă David.
UBB ia măsuri din cauza numărului mare de sinucideri în campusul universitar
Singurul spaţiu specilizat din cadrul UBB unde studenţii pot merge pentru sfaturi privind problemele lor este Clinica Clinicii Psytech din cadrul Facultăţii d