Elevi de la şase instituţii de învăţământ din Chişinău au avut, ieri, surpriza să-şi aleagă ce mâncare doresc la cantina şcolară.
La Liceul Mihai Viteazul din Chişinău meniul nu a fost foarte variat. Elevii au putut să aleagă între varză murată sau proaspătă, orez cu stafide sau fără, macaroane, biscuiţi cu caşcaval, ceai sau cacao.
Unii copii, îndeosebi băieţii, şi-au umplut ochi farfurille, dorind să guste din toate felurile de bucate. Alţii, probabil emoţionaţi de mulţimea de jurnalişti care îi urmăreau, au plecat cu farfuriile aproape goale. Directoarea instituţiei Nelly Berezovschi îi ajuta pe elevii mai mici care nu mânuiau bine polonicul.
Valeria Dodon, elevă în clasa a V-a şi-a luat salată doar pe fundul farfuriei şi doi biscuiţi cu caşcaval. E cam puţină mâncare pentru un copil ce învaţă într-o clasă cu profil sportiv. „Am mâncat acasă. Nu prea mi-i foame", s-a justificat fata. Totuşi Valeria e mulţumită că poate să-şi aleagă ce mâncare doreşte şi să nu lase resturi în farfurie.
În schimb, Daniel Caradjo, colegul ei de clasă, şi-a umplut cu vârf farfuria . „Îmi place să mănânc bine. Am luat mai multă mâncare ca până acum să mă satur. Am nevoie de energie", a spus Daniel.
Au luat exemplul Suediei
Ideea de bufet suedez la şcoli îi aparţine edilului Dorin Chirtoacă. El s-a inspirat de la o şcoală din Suedia unde a fost recent. Pentru început au fost selectate şase instituţii de învăţământ din Capitală şi dacă totul va merge bine, în doi ani vor trece la autoservire toate şcolile din municipiu.
Directoarea Nelly Berezovschi a spus că bugetul le permite să prepare mai multe feluri de bucate doar că în cantităţi mai mici. „Bunica mea ne punea pe masă un castron mare şi serveam toţi din el. Ni se părea foarte gustos şi se făcea economie", a comentat directoarea văzând cu câtă poftă mănâncă elevii.
Dintr-un colţ al ospă