Specialiştii estimează că în 10 ani bătrânii vor primi ajutor de la aparatura casnică inteligentă, care va funcționa ca un asistent personal.
Momentul în care locuinţele vor fi dotate cu tehnologii care vor permite automatizarea totală a acestora, ajutându-i pe bătrâni şi pe pacienţii care suferă de demenţă să locuiască singuri, fără să fie nevoiţi să-şi ia asistenţi sau să se ducă la azil nu sunt departe.
Aceasta este concluzia profesorului Diane Cook, de la Universitatea din Washington (SUA), care a testat noile tehnologii în casele de bătrâni. Astfel, gadgeturile i-au ajutat pe vârstnici să-şi prepare mâncarea, să se trezească la timp dimineaţa, să dea telefoane şi să-şi amintească momentul când trebuie să-şi ia medicamentele.
Toate acestea sunt posibile cu ajutorul unor tehnologii care-şi reţin, în locul oamenilor, ce trebuie să facă. „Dacă ai un termostat programabil, ai deja începuturile unei case inteligente. Ceea ce încercăm să facem noi este să schematizăm totul prin tehnologie", a declarat Cook pentru cotidianul britanic „The Daily Mail".
Senzorii, noii asistenţi personali
Cum funcţionează sistemul? Proprietarul casei intră şi este recunoscut de un senzor care ajustează setările. În funcţie de programul prestabilit, se vor aprinde luminile automat pe unde trece, prezenţa în casă în timpul zilei va fi marcată de geamuri la care jaluzelele se ridică automat. În plus, există deja prize care, cu ajutorul unui cronometru ataşat, opresc alimentarea cu energie electrică la timpul cerut.
De asemenea, pentru a găti există mai multe posibilităţi. Aragazul aprins va fi stins în caz că persoana din casă nu va fi simţită în jurul bucătăriei pentru o anumită perioadă de timp. Setările personale pentru aragaz, frigider sau microunde nu sunt o noutate.
La Târgul de Tehnologie CES 2012 din Las Vegas din ianuarie, LG şi Samsung