În Myanmar (fosta Birmanie), unde au avut loc alegeri legislative parţiale, lidera Opoziţiei, Aung San Suu Kyi, a obţinut un loc de deputat în Parlament. Acest scrutin cu caracter istoric este considerat de occidentali drept un test pentru procesul democratic din Birmania.
Dacă ţinem cont de faptul că opozanta Aung San Suu Kyi a fost privată de libertate timp de 15 ani şi că regimul birman era considerat până nu demult unul dintre cele mai închise şi brutale din lume, scrutinul de duminică, 1 aprilie, poate fi calificat într-adevăr ca unul istoric, deschizând o nouă pagină în viaţa acestei ţări.
Liga Naţională pentru Democraţie, partidul condus de celebra opozantă (printre altele deţinătoarea unui premiu Nobel pentru Pace) s-a declarat câştigător în toate circumscripţiile din ţară. 48 de locuri de deputat au fost de fapt disputate în cadrul acestor legislative parţiale. Chiar dacă Opoziţia le câştigă pe toate şi chiar dacă victoria ei va fi recunoscută în mod oficial, în nici un caz nu vom asista însă la o schimbare imediată de regim în Birmania.
În spatele actualei puteri formate din militari reformatori se află tot vechea gardă de generali şi mai ales o Constituţie datând din 2008, prin care este consfinţită supremaţia politică a armatei.
Alegerile parţiale din Myanmar sunt totuşi salutate de comunitatea internaţională ca fiind un pas în direcţia cea bună şi nu este exclus ca occidentalii să mai reducă din sancţiunile decretate împotriva Birmaniei, dacă reformele vor continua în această ţară.
Observatorii europeni şi americani prezenţi pe teritoriul birman cu ocazia acestor alegeri subliniază că derularea lor este departe de normele occidentale, dar că "semnele rămân încurajatoare". Chiar opozanta Aung San Suu Kyi a criticat modul în care au fost organizate alegerile, afirmând că ele nu sunt "nici libere şi nici echitabile". @N_P