Sir John Harington inventa, în secolul al XVI-lea, prima toaletă funcţională cu părţi mobile ce necesita jumătate de tonă de apă, acesta fiind primul water closet (W.C.). Sursa: gizmodiva.com
Closetul lui Harington includea o valvă mecanică pentru izolarea toaletei şi un rezervor cu apă pentru curăţarea ei, componente de bază care sunt folosite şi astăzi la toaletele modern. În 1775, Alexander Cummings, un ceasornicar londonez, primea primul brevet pentru un water closet, o variantă mult mai îmbunătăţită a dispozitivului lui Sir John Harington.
Cummings a folosit o supapă pentru a securiza zona dintre bazin şi ţevile colectoare, ceea ce însemna mai puţin miros neplăcut. Primele W.C.-uri au fost construite înăuntrul casei, într-o firidă din colţul unei încăperi sau într-un dulap mic. Pentru a evacua reziduurile umane, utilizatorii trăgeau de o manetă care deschidea o trapă, iar apa tâşnea dintr-o cisternă aflată deasupra pentru a le spăla păcatele.
Dar pentru că necesita conectarea la reţeaua de canalizare, ceea ce era încă scump, aceste dispozitive au apărut iniţial într-un număr mic de locuinţe. Sfârşitul anilor 1800 a marcat „epoca de aur a toaletelor”: inventatorii secolului al XVIII-lea (spre acestui secol apărea primul W.C. modern cu valvă, alături de bideul franţuzesc – considerat pe atunci extravagant şi cu tentă sexual), iar cei din secolul al XIX-lea au adăugat scurgeri şi valve mai eficiente). Ce a urmat depăşeşte imaginaţia…
Touchscreen şi aur
S-a ajuns la WC-uri inteligente, care încălzesc fundul, setează temperatura colacului şi apei, şi oferă chiar ambianţă muzicală propice momentelor de “meditaţie”. Este cazul lui Numi Kohler-o toaletă pentru mileniul III, complet digitalizată. Are o tableta PC cu touchscreen prin care i se pot controla funcţiile, plus alte dotări.
Cel mai avansat tehnologic vas de toaletă din lume costă