Judoul, sportul care a adus la Beijing în 2008 primul titlu olimpic României, prin Alina Dumitru, se află şi la Londra 2012 în lumina podiumului. Un sport al inteligenţei, flerului, inspiraţiei şi rapidităţii, judoul îşi pune însă baza şi pe o pregătire fizică dură, care să ofere sportivului resursele de a ajunge şi de a se impune în Golden Score (repriza de prelungiri). Până la Londra, fetele lui Florin Bercean dau însă testul Europenelor (Chelyabinsk, 26-29 aprilie), o competiţie pentru care timp de trei săptămâni au urcat la Poiana Braşov în cantonamentul de încărcare fizică.
Dimineaţă senină de sfârşit de martie. Soarele îşi trimite razele printre vârfurile brazilor, iar un cor de păsărele ciripesc vesele în copaci. Ai putea spune că primăvara a urcat deja la munte dacă nu ar fi stratul murdar de zăpadă de pe marginea drumului şi răcoarea aspră. La ora 10, liniştea e întreruptă de un grup colorat care se revarsă din holul hotelului Caraiman. Echipate cu căciuli şi mănuşi, componentele lotului olimpic de judo ies la antrenament. Discuţiile se leagă repede, se râde mult, vorbele se suprapun, o forfotă veselă care este întreruptă brusc de vocea antrenorului Florin Bercean: "Hai, încălziţi bine toate încheieturile, nu doar limba!". Campioana europeană din 2010, Corina Căprioriu, dispare câteva secunde şi revine în fugă: a schimbat bentiţa cu o căciulă roz sub care îşi adună atent toate şuviţele.
Gleznă sensibilă pentru Alina
După un sfert de oră de stretching grupul se împarte în două: jumătate va face "înviorarea" de 8 km alergaţi în jurul Poienii, iar cealaltă parte, cu probleme medicale, se retrage spre sala de forţă, în frunte cu Alina Dumitru. "Piţi s-a accidentat uşor la glezna stângă. Am pus-o să lupte cu Căprioriu, a făcut un pas greşit şi preferăm să o menajăm zilele acestea, o scutim de alergări şi lucrează doar