Asasinul Mohamed Merah este mort şi îngropat, dar \"moştenirea\" sa stârneşte pasiuni naţionale în Franţa, în special între candidaţii la prezidenţiale. Sursa: REUTERS
Mohamed Merah, cel care a împuşcat mortal şapte persoane, printre care trei copii, a fost îngropat, joi, la Toulouse. Cazul a pus pe jar serviciile de securitate franceze şi a declanşat o dezbatere aprinsă între politicienii din această ţară.
"De acum înainte, cine va consulta, în mod regulat, siteurile de internet care promovează terorismul, ura şi violenţa, va fi condamnat la închisoare. Cine va călători în afara ţării pentru a învăţa ideologie teroristă va fi pedepsit penal", a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy, care speră să fie reales în funcţie.
Un preşedinte anti-imigranţi
Sarkozy vrea impunerea unui control mai strict la graniţe, considerând că "există prea mulţi străini în Franţa". El a promis că va interzice intrarea în ţară a predicatorilor musulmani radicali, la o conferinţă islamică, luna aceasta.
Liderul francez a anunţat, vineri, că poliţiştii au efectuat o serie de raiduri în câteva oraşe şi au arestat 19 suspecţi islamişti. El a precizat că sunt planificate mai multe astfel de acţiuni, legate de "o nouă formă de radicalizare islamistă".
O altă candidată la prezidenţiale, Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, de extremă dreapta, cere aplicarea unor reguli şi mai dure în politica imigraţionistă. "Câţi alţi Mohamed Merah sunt în bărcile şi avioanele care sosesc în Franţa pline de imigranţi? Merah este, poate, doar vârful unui iceberg", a spus ea.
La vânătoare de voturi
Politicienii pot enunţa tot felul de idei, problema este dacă aceste politici pentru imigraţie şi securitate sunt realiste, scrie presa internaţională. În timp ce unii analişti sunt alarmaţi de o retorică atât de dură, alţii