Europa este esentiala pentru pozitia fiecarui stat membru in lumea moderna, dar nu cred ca ne indreptam cu totii in aceeasi directie, spre exemplu sa devenim Statele Unite ale Europei, a declarat intr-un interviu Lordul Alan Watson, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie.
Inteviul integral cu Lord Watson:
Andra Alexandru: Care este viziunea dumneavoastra despre politica externa a Marii Britanii fata de Uniunea Europeana, avand in vedere evenimentele recente legate de Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, pe care Marea Britanie nu l-a semnat?
Lordul Watson: Regret faptul ca a fost folosit dreptul de veto. Pana la urma, politica britanica in Uniunea Europeana a fost una de sprijinire a extinderii Uniunii pana la numarul actual de membri, iar la finalul acestui proces am fost izolati, fiind, de fapt, singura tara care s-a opus deciziei. Am avut totusi motive intemeiate. Economia britanica nu poate fi conceputa fara rolul jucat de City of London.
Intr-un fel, ceea ce industria prelucratoare reprezinta pentru Germania sau agricultura pentru Franta, City of London este pentru Marea Britanie si eram ingrijorati ca reglementarile propuse l-ar penaliza si l-ar face prea costisitor pentru investitorii straini.
De fapt, nu eram ingrijorati doar de propria situatie, ci si de faptul ca adoptarea unor asemenea reglementari ar putea inseamna ca destul de multe tranzactii financiare s-ar muta din Europa in totalitate catre New Yok sau Singapore sau in alte zone ale lumii.
AA: Aceasta nu este prima initiativa a UE, care ar fi insemnat cedarea a si mai multa suveranitate catre institutiile europene, cu care Marea Britanie nu a fost de acord. In opinia dumneavoastra, poate fi considerata politica actuala a Marii Britanii in Uniunea Europeana o forma