Evolutia preturilor carburantilor la pompa a generat foarte multe dezbateri in ultimii ani, insa dincolo de analizele legate de profituri, de lipsa concurentei si de politicile de preturi pe care le practica marile companii petroliere ramane faptul ca depindem de importuri mai mult decat oricand. Cata energie consumam si in ce masura consumul este acoperit din productia interna?
1. Productia si consumul de petrol si gaze naturale
In anul 2010, potrivit statisticilor British Petroleum, productia de petrol a Romaniei a fost de 89.000 de barili pe zi, in timp ce consumul a fost de 192.000 de barili, productia interna acoperind astfel doar 46% din consum, acesta fiind cel mai mic procent din 1965 incoace.
Foarte probabil, gradul de acoperire a consumului intern din productia interna nu a fost niciodata mai mic ca acum, ultimul an in care productia interna a acoperit in totalitate consumul fiind 1976. Intre 1977 si 2010, productia a scazut cu circa 70%, iar consumul cu 42%.
Cu alte cuvinte, suntem tot mai dependenti de petrolul din import, iar situatia nu se va schimba semnificativ, cel putin in urmatorii 4-5 ani.
Tot in anul 2010, rezervele sigure de petrol ale tarii erau de 0,5 miliarde barili, suficiente pentru a acoperi productia in urmatorii 15 ani, insa daca prin absurd am lua in calcul acoperirea intregului consum intern din productia interna, aceste rezerve s-ar termina in cel mult 7 ani.
In ce priveste consumul si productia de gaze naturale, aici stam ceva mai bine. Astfel, in 2010, productia interna de gaze a acoperit consumul in proportie de 82%, iar daca rezervele descoperite recent de Petrom si Exxon in Marea Neagra sunt exploatabile este foarte posibil ca, peste 5-7 ani, Romania sa isi acopere tot consumul din productia interna. In acest moment, rezervele dovedite acopera productia pentru urmatori