Prețul gazelor va fi liberalizat în 2013 pentru firme și în 2015 pentru populație. Rezultă o creștere a prețului de la 170 dolari la 350 de dolari mia de metri cubi, nivel care ridică miza pentru marii jucători din piaţă
Marile firme internaționale de foraj au o cifră de afaceri de câteva ori mai mare decât întreaga piață de foraj onshore (pe uscat) din România. Situată la finele lui 2011 la sub 100 de milioane de euro, piața locală de foraj terestru se împarte între Dafora SA, Foraj Sonde Craiova și Foraj Sonde Iernei, fiecare dintre ele cu o cotă de piață de peste 30%.
Fluctuațiile anuale ale cotelor de piață deținute de cei trei sunt foarte mici, fiind determinate de unul sau două contracte în plus pe care le obţine o firmă în detrimentul celeilalte. „Comparativ cu perioada comunistă, piața de foraj din România funcționează cam la o cincime. Investițiile în explorare au fost sistate demult și acum funcționează doar forajul de exploatare și acela la mică adâncime“, spune Marius Cristescu, unul dintre acționarii Foraj Sonde Craiova.
Anul consolidărilor
Doar două fonduri de investiții străine au intrat cu participaţii minoritare în acționariatul Dafora și Foraj Sonde Ernei. În rest, companiile de foraj sunt deținute în continuare de investitori români. Multe dintre ele se lovesc de probleme de cash flow, cauzate de nivelul ridicat al datoriilor, motiv pentru care pe piața forajului terestru au început să apară tranzacţii cu pachete de acțiuni.
Foraj Ploiești, Foraj Târgu-Jiu și chiar Dafora sunt destul de îndatorați, iar prețul acțiunilor lor este mai scăzut în această perioadă. Cele mai recente tranzacții au fost făcute de Dafora, care a ajuns să dețină 41% din Foraj Videle. La rândul ei, prin achiziții repetate de acţiuni, Foraj Sonde Craiova a ajuns să controleze peste 13% din Dafora. Prin acţiunile Dafora cumpărate, fr