Vremea este inselatoare si intr-o continua schimbare, iar capriciile ei ne fac victime sigure ale racelilor de sezon, destul de frecvente in aceasta perioada, mai ales ca nici nu stii cum sa te imbraci cand pleci de acasa. Insa, cu darnicie si bunatate, natura a pus la dispozitia oamenilor fel de fel de plante care sa-i fereasca de infectii, sa le intareasca imunitatea, sa-i vindece, la nevoie.
Racelile de sezon se pot preveni printr-un regim de viata echilibrat, disciplinat, responsabil, dar si printr-un consum regulat de alimente care, prin compozitia lor, iti pot intari imunitatea si te pot feri de infectii.
In aceasta perioada, pentru cresterea imunitatii, de un real folos sunt fructele si legumele pe care le gasesti din belsug pe tarabele din piete. Sunt pline de vitamine, minerale si fibre alimentare, au efect revigorant si iti curata organismul. Alege, cu precadere, citricele si merele si consuma-le ca atare, sub forma de suc ori salata. Sunt bogate in vitamina C, un adevarat scut impotriva infectiilor.
Ceapa si usturoiul, cele mai puternice antibiotice naturale, sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile lor, iar cercetarile moderne n-au facut decat sa confirme proprietatile lor. Vitaminele, A si E, si mineralele ca potasiu, calciu, fier, sulf, fac din usturoi si ceapa niste legume importante pentru o alimentatie sanatoasa.
Ambele au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile. Marii mancatori de ceapa nu fac niciodata gripa sau fac forme usoare care se vindeca repede, fara complicatii. Nu neglija, insa, nici morcovul, sfecla rosie sau varza.
Un alt antibiotic natural, la indemana tuturor, cu rol de a-ti spori imunitatea, este propolisul, care poate fi consumat ma