Prozatoarea şi romanciera originară din Bratovoeşti a cunoscut-o pe fiica lui Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a caracterizat-o ca fiind o persoană sensibilă şi modestă
Pentru a obţine acest interviu, am format numărul de telefon fix din Bucureşti al scriitorilor Ileana (foto) şi Romulus Vulpescu, număr la care am vorbit cu familia Vulpescu şi în 1982! Autoarea best-seller-ului anilor ’80, „Arta conversaţiei“, a răspuns imediat întrebărilor GdS, dar a ţinut să-mi precizeze că dumneaei scrie cu î din i. Dialogul de mai jos l-am consemnat, însă, ţinând cont de actualele reguli instituite de Academia Română.
I.J.: Un interviu - „de-amor, de-amar, de inimă albastră“ - cu scriitoarea Ileana Vulpescu ar trebui să înceapă cu banala întrebare „ce mai faceţi?“. Şi asta pentru că, de ceva vreme, am impresia că aţi fost ocolită de televiziuni, inclusiv de emisiunile culturale. Greşesc?
I.V.: Dacă mă ocolesc televiziunile - nu toate - şi, mai ales, emisiunile culturale, e treaba lor, nu a mea. Ăsta să-mi fie necazul!
I.J.: Surpriza a fost în urmă cu două săptămâni, când v-am văzut, în sfârşit, la TV, dar aţi fost consultată într-o problemă oarecum neliterară - cazul fiicei cuplului Ceauşescu, Zoea Ceauşescu. Cum aţi cunoscut-o, ce impresie v-a făcut?
I.V.: În emisiunea de la România TV, despre Zoea Ceauşescu, era vorba despre un om, nu despre literatură. Am cunoscut-o pe Zoea Ceauşescu: modestă, inteligentă, cultivată, spirituală. Cred că aţi afla lucruri foarte interesante în privinţa ei luând interviuri celor care au lucrat împreună cu ea, deci unor matematicieni.
Mă consider şi astăzi provincială, deşi locuiesc din 1958 în Bucureşti
I.J.: Sunteţi originară din Bratovoeşti. „Toată viaţa am să mă consider din Bratovoeşti şi din Craiova“, mi-aţi declarat în urmă cu mulţi, mulţi ani. Vă menţineţi această afirmaţie şi