Cartons of milk in supermarket refrigerator, full frame / Foto: Ryan McVay / Getty Images Cazurile de alergii la copii sunt în creştere în ţara noastră. Cele mai frecvente reacţii alergice apărute la copii sunt alergiile alimentare şi eczema atopică. Iar cea mai frecventă cauză a acestor manifestări alergice la copiii sub 2 ani o reprezintă proteinele intacte din laptele de vacă. Un studiu recent efectuat în ţara noastră arată că, în prezent, 8% dintre sugari sunt alergici la proteinele din laptele de vacă.
Aceste date au fost prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei (28-31 martie 2012) de către profesorul doctor Coriolan Ulmeanu, şeful secţiei de Toxicologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. El a avertizat că se înregistrează o creştere alarmantă a sugarilor cu reacţii alergice severe provocate de laptele de vacă. Anul trecut, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” au fost internaţi 211 sugari cu accidente alergice severe (şoc anafilactic) în urma consumului de lapte de vacă, a precizat profesorul Coriolan Ulmeanu.
Alergia la proteinele din laptele de vacă se poate manifesta la nivelul pielii (eczemă), la nivelul aparatului digestiv (vărsături, diaree, colici abdominale, creştere necorespunzătoare) sau la nivelul aparatului respirator (respiraţie şuierătoare, dispnee). Recent se consideră şi constipaţia una dintre manifestările alergiei, aceasta fiind prezentă ca semn unic la alergiei la proteinele din laptele de vacă.
Ca orice alergie, şi cea la proteinele laptelui de vacă se asociază cu un factor de risc familial, adică unul sau chiar ambii părinţi sunt atopici (predispuşi la alergii). Însă cu cât copilul este mai ferit de factori alergici în primul an de viaţă, în speţă proteinele din lapte, cu atât se poate întârzia sau chiar evita dezvoltarea unei alergii.
Pentru a proteja c