Un asteroid cu diametrul de 45 de metri a trecut destul de aproape de planeta noastră în cursul zilei de ieri.
Corpul ceresc, numit EG5, a fost descoperit cu doar două săptămâni înainte de a trece pe lângă Terra, de către un telescop din Hawaii. Duminică el s-a apropiat mai mult decât Luna faţă de Pământ, ajungând la 230.000 de kilometri distanţă, scrie presa britanică.
Cercetătorii nu ştiu nimic despre compoziţia sa, deoarece nu au reuşit să-l studieze cu atenţie în cele două săptămâni. Specialiştii consideră că un impact cu un obiect spaţial de aceste dimensiuni nu ar cauza un dezastru ca cel care a făcut dinozaurii să dispară, dar ar fi similar unei explozii atomice.
NASA a reuşit să capteze asteroidul cu ajutorul unui telescop de 1,8 metri diametru, care foloseşte o cameră foto cu cea mai mare rezoluţie: 1.400 de megapixeli. Americanii au încercat mereu să excludă teoriile paranoice cum că asteroizii ar putea lovi Pământul fără ştirea Agenţiei Spaţiale Americane, mai ales în contextul teoriilor despre finalul lumii din 2012.
„Ultimul impact a avut loc acum 65 de milioane de ani şi au dispărut dinozaurii. Pământul a fost mereu ţinta asteroizilor şi cometelor, dar un impact cu un obiect uriaş este foarte rar", au declarat cei de la NASA.
Potrivit scanărilor făcute prin intermediul proiectului WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), există 20.500 de asteroizi şi comete care ar putea distruge Pământul la 193 de milioane de kilometri de Pământ.