Violenţele din Siria au făcut peste 10 mii de morţi de la debutul mişcării de contestare populară la 15 martie 2011, a anunţat şeful Observatorului sirian al drepturilor omului. Intre timp Mediatorul Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, a indicat în Consiliul de Securitate al ONU că Damascul a acceptat de principiu data limită de 10 aprilie pentru a începe punerea în aplicare a planului său de pace.
Potrivit planului, violenţele trebuie să înceteze complet în 48 de ore după această dată-limită, până la care regimul sirian va trebui să-şi retragă, de asemenea, armamentul greu din oraşe şi să înceapă retragerea trupelor.
Kofi Annan a cerut sprijinul Consiliului de Securitate pentru această primă etapă de aplicare a planului său de pace şi a invitat ONU să studieze condiţiile pentru desfăşurarea unei misiuni de observatori în Siria, potrivit diplomaţilor.
Deocamdată însă, nu există semne că preşedintele sirian Bashar Al-Assad şi-ar ţine promisiunea de a transpune în fapte planul de pace în şase puncte prezentat de Kofi Annan. 'Nu există progrese pe teren', a declarat pentru Reuters un diplomat care a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, rezumând remarcile făcute de Annan.
Departamentul pentru menţinerea păcii al ONU face deja planuri în perspectiva lansării unei misiuni de monitorizare a încetării focului, din care ar face parte între 200 şi 250 de observatori neînarmaţi, misiune pentru care ar fi nevoie însă de o rezoluţie a Consiliului de Securitate.
Nu se ştie deocamdată care este reacţia Rusiei la propunerile lui Kofi Annan. Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto împotriva a două rezoluţii ale Consiliului de Securitate care condamnau represiunile regimului sirian împotriva mişcării de contestare a regimului, aminteşte Reuters.
Violenţele din Siria au făcut peste 10 mii de morţi de