Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ţinut duminică o conferinţă de presă în care a avertizat că guvernul Ungureanu cedează străinilor resursele energetice ale României şi a susţinut că vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica a fost făcută \"în mod conspirativ\".
"Este un mandat care are legătură cu interese externe României şi care trebuie să se finalizeze (...) prin transferul unei importante părţi din ceea ce a mai rămas - resursă naturală şi resursă energetică a României - în mâini necunoscute", a spus Ponta. Aflat alături de liderul PSD, preşedintele PC, Daniel Constantin, a vorbit despre impactul exploatării gazelor de şist asupra "siguranţei naţionale" şi a cerut suspendarea acordurilor care permit Chevron să exploreze această resursă.
Îi dau dreptate preşedintelui PC: exploatarea gazelor de şist este o chestiune de siguranţă naţională, pentru că România ar putea fi mai puţin dependentă de importurile din Rusia. În SUA, gazele de şist asigură 30% din consum, au generat 500.000 de locuri de muncă şi au determinat ca, în trei ani, preţul acestui combustibil să se înjumătăţească, cu efecte benefice asupra tarifului la energia electrică – scrie David Brooks, într-un comentariu din New York Times. Adevărat, ecologiştii prezintă un tablou apocaliptic: cutremure, incendii, ape poluate. Dar Massachusetts Institute of Technology a elaborat un studiu în care arată că efectele asupra mediului sunt controlabile, iar administraţia Obama, cu o filosofie complet diferită de lozinca republicană "drill baby, drill", este un suporter puternic al acestor exploatări.
În ceea ce priveşte aprecierea liderului PSD, care spune că vânzarea pe bursă a 15% din Transelectrica s-a făcut în mod "conspirativ", eu sunt curios dacă economiştii social-democraţi cunosc o metodă mai transparentă de privatizare. În plus, aştept de la domnul Ponta informaţii detaliate în