Karl May a fost un impostor, un mincinos şi un hoţ, precum şi unul dintre cei mai prolifici şi mai citiţi scriitori germani. Cărţile sale s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare: o cifră asociată cu operele marilor dictatori şi ale fondatorilor unor religii. El şi-a împodobit propria biografie cu aceeaşi fantezie pe care a revărsat-o în romanele sale de aventuri ce par destinate posterităţii. După ce secretul său a fost dezvăluit, Karl May nu şi-a revenit niciodată, relatează publicaţia germană Der Spiegel.
Scriitorul a călătorit o singură dată în acele ţări îndepărtate şi sălbatice pe care le-a descris cu atâta acurateţe în cărţile sale. În aprilie 1899, Karl May s-a îmbarcat, împreună cu valetul său, la Genova, pe un vapor cu destinaţia Port Said din Egipt. Avea asupra sa 50.000 de mărci, o sumă incredibilă la acea vreme. Avea 57 de ani şi era, deja, unul dintre cei mai celebri şi bogaţi scriitori din lume.
Călătoria în Egipt a fost un dezastru
Călătoria sa în ţara aventurilor lui Kara Ben Nemsi a fost un dezastru. May nu s-a putut obişnui cu mâncarea egipteană şi a suferit de pe urma mirosului, zgomotului şi a mizeriei omniprezente.
Din Egipt, May s-a îndreptat către Ceylon şi Sumatra, mergând pe urmele celui care a pretins că a fost el însuşi în trecut: un aventurier. S-a întors în Saxonia după 16 luni şi două căderi nervoase.
Opera sa, interzisă în Germania de Est
Unele voci îl consideră pe Karl May ca fiind părintele ecologiştilor din prezent, datorită viziunii sale critice faţă de civilizaţie şi a entuzismului său faţă de natură. Guvernul est-german a interzis comercializarea operelor sale până în anii '80, când a fost reabilitat, alături de Martin Luther şi Frederick cel Mare.
Karl May a creat câteva personaje care au intrat în mitologia colectivă, printre care Kara Ben Nemsi şi Winnetou, iar opera sa face par