A înflorit laleaua pestriţă şi, odată cu ea au apărut şi problemele în zonă. Şi asta din cauza comercianţilor care le rup şi le vând ulterior prin pieţe. Pădurarul ariei protejate face zilnic zeci de kilometri prin pădure doar pentru a băga spaima în hoţii care vin din alte judeţe să fure laleaua pestriţă, considerată monument al naturii.
Laleaua pestriţă înfloreşte în doar câteva locuri din ţară şi este protejată prin lege. Unul dintre aceste locuri se găseşte în Pădurea Mărgăritarului, situată în apropierea comunei Dăneşti. În perioada în care laleaua pestriţă înfloreşte, în zonă apar şi problemele. Pădurarul trebuie să păzească numai puţin de o sută de hectare de pădure de comercianţii veniţi din afara judeţului, care nu vin să le admire în toată splendoarea lor, ci să le rupă, chiar dacă laleaua pestriţă este declarată monument al naturii. „Nu este uşor să păzeşti o sută de hectare de pădure. De când a înflorit şi până se termină, nu am altceva de făcut decât să dau zilnic prin pădure să păzesc laleaua. Vin oameni, mai ales din Hunedoara şi rup florile, le fac buchete şi le dau pe doi lei prin pieţe. Criza asta i-a determinat să fure orice se poate vinde şi acum, că e sezonul lalelei, vin aici la furat. Eu nu pot decât să-i sperii să nu mai vină să fure florile”, a spus paznicul florilor, Romică Prodea.
Localnicii dezaprobă gestul făcut de comercianţi
Localnicii din zonă sunt indignaţi de gestul celor care vin să rupă florile, mai ales că ele sunt protejate de lege. Dezaprobă gestul lor pentru că spun ei, nu vor să piardă această floare: „Păi dacă ei în fiecare an vin şi fură de aici florile, la un moment dat o să dispară definitiv. O să rămână amintire locul fără ca vreo lalea să ne mai încânte cu frumuseţea ei. Sunt frumoase, gingaşe şi este mare păcat să le pierdem. Nu este corect ceea ce fac şi este mai rău că nici nu pricep că sunt protej