Guvernul şi-a dat acordul pentru începerea procedurii de conversie a datoriilor CFR în acţiuni.
În acest fel, cele 3,99 miliarde lei (peste 900 de milioane de euro) - datoriile înregistrate de CFR SA la sfârşitul anului trecut -, din care mai mult de 2 miliarde lei reprezintă penalităţi şi majorări pentru neplată sau plata cu întârziere, vor fi anulate, prin conversia lor în acţiuni.
"Întregul proces a primit aprobarea Comisiei Europene. (...) Avem acordul Comisiei Europene, care nu consideră conversia în acţiuni ajutor de stat, întrucât nu există concurenţă pe această piaţă. Este o piaţă cu un singur operator important şi atunci problema ajutorului de stat nu se pune", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a afirmat că procesul privind conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale CFR este condiţionat şi dublat de un Plan de măsuri de redresare economico-financiară.
"Aceste măsuri prevăd diminuarea treptată a pierderilor pe care le înregistrează această companie, pentru că datorii de asemenea amploare să nu se mai acumuleze", a spus Dan Suciu.
Ordonanţa de urgenţă care prevede această operaţiune, aprobată ieri, în şedinţa de Guvern, s-a aflat şi marţea trecută pe masa Executivului, însă a fost amânată după o consultare între premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Trans-porturilor Alexandru Nazare.
Datoriile companiei vor fi şterse prin derogare de la legislaţia actuală ce reglementează datoria publică.
Proiectul amintit subliniază că, întrucât CFR se află pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, neadoptarea aces-tei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite în acordul cu instituţia financiară internaţională.
Acţiunile emise de CFR, ca urmare a conversiei datoriilor, vor fi transferate Ministerului Transporturilor, în calitate de