Posibilitatea de a infiinta si a face operationala o firma in 7-8 zile poate fi un element de atractie pentru investitorii straini din Moldova, insa reintroducerea impozitului pe profit, de 12%, e un pas inapoi (acesta a fost anterior 0), spune intr-un interviu pentru HotNews.ro George Teodorescu, avocat specializat in consiliere juridica pentru investitorii straini in R. Moldova.
Un numar mare de reforme pentru investitori, mai ales pentru cei care vin pentru prima data in Moldova deja au avut loc: s-a infiintat ghiseul unic pentru deschiderea unei firme. Daca inainte un investitor trebuia sa mearga nu doar la Camera Inregistrarilor de Stat, ci la 6-7 agentii sa inregistreze firma, acum exista acest ghiseu unic. Astfel s-a diminuat foarte mult timpul necesar deschiderii unei firme, de la 20 de zile la 7-8 zile, pentru a o deschide si a o avea operationala.
Alt domeniu in care s-au inregistrat progrese este in obtinerea permiselor de sedere si de munca pentru angajatii straini ai unei firme. (...) Exista un proiect legislativ de a simplifica dobandirea permiselor de munca pentru anumiti muncitori calificati din strainatate. De exemplu, un investitor vroia sa isi deschida o fabrica de 10 milioane de dolari. Si vroia sa isi aduca echipa de manageri superiori, inginerul sef sau contabilul, trebuia sa dovedeasca faptul ca nu exista nimeni in Moldova capabil sa le ia locul. Or asta era un pic ciudat, din moment ce eu eram investitorul si trebuia sa am posibilitatea de a-mi face echipa.La presiunile comunitatii de afaceri, ne asteptam ca in urmatoarele 6 luni aceasta legislatie sa fie simplificata.
Despre demonopolizare. Intotdeauna mi s-a parut un pic ciudat ca a zbura de la Chisinau la Bucuresti costa mai mult decat un zbor de la Chisinau la Londra, sau de la Londra la New York.
Ei bine, in acest context s-au facut foarte mult