Cotidianul urmăreşte, inclusiv cu camera, parcursul unei familii de ţigani expulzate deja din Franţa. Aceştia nu se mai simt acasă în România şi pleacă din nou spre Hexagon. Ajung să se instaleze pe Coasta de Azur.
"Franţa încă îi face să viseze. Decât să rămână în România, romii vor să plece din nou spre Franţa cu orice preţ", scrie corespondentul din România al publicaţiei franceze. Nicu este cel care conduce maşina, un Peugeot Expert bleumarin, o marcă şi o culoare care vin la fix, pentru că sunt unele folosite chiar de jandarmeria franceză. E un detaliu important,mai ales că în acest oraş din România, Bărbuleşti (60 de km de Bucureşti), nu sunt puţini cei care călătoresc între Franţa şi România. Jumătate din cei 7.000 de ţigani din localitate fac acest drum. Drumul doar dus costă 100 de euro, iar în maşină sunt opt locuri.
În maşină se înghesuie pentru lungul drum către "dulcea Franţă" 10 ţigani. Printre ei, familia Duduveică. Părinţii şi cei doi copii au apucat să trăiască trei ani şi jumătate în Boulogne-sur-Mer (nord), dar tabăra lor a fost evacuată şi primii au trebuit să plece ţiganii din România, scrie "Le Point". A fost dramă în familia Duduveică - cei doi copii "erau bine integraţi la şcoală şi învăţaseră franceza. Mama, Laura, avea promisiunea unui loc de mucnă la Crucea Roşie. Viorel, tatăl, cerşea, pentru a asigura supravieţuirea familiei".
În România, se asifixiază. "Nu avem de muncă, nu ne putem permite să ne trimitem copiii la şcoală. În Franţa, copiii mei puteau avea o viaţă normală", declară Laura Duduveica. După ce au fost expulzaţi, au visat la un singur lucru: să se întoarcă. Anul trecut, circa 9.000 de romi au fost repatriaţi în România, scrie corespondentul publicaţiei franceze. Acesta le urmăreşte cu o cameră de luat vedri aventurile de pe drum până la Grasse, Coasta de Azur.