Unul dintre cei mai apreciați specialiști în criminalistică, Valentin Sitaru este omul care a fost în stare să stea patru ore lângă o bancă, dintr-un parc, pentru a preleva o singură amprentă. S-a gândit că acolo apus mâna ucigașul unei femei.... Pentru el, a însemnat rezolvarea unui dosar. Sursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
Şeful Biroului Cercetare la Faţa Locului (CFL) din Poliţia Capitalei, criminalistul Valentin Sitaru, a ştiut ce vrea să facă în viaţă după ce, în copilărie, abia răsufla între două romane poliţiste. Preferatul lui a rămas "Căpitanul Apostolescu anchetează".
Cartea l-a făcut curios. Tot pe vremea aceea, a desfăcut în bucăţi un aparat de fotografiat. Voia să vadă ce-i în el. Aşa şi-a luat o bătaie zdravănă de la taică-su.
Scenariile
Sitaru spune că meseria de criminalist nu e numai curiozitate. E o artă să te pui în pielea ucigaşilor, aşa cum îţi trebuie talent şi intuiţie să urzeşti scenarii pentru a reface din probe "filmul" crimei.
Cu o pensulă şi cu mult praf negru, "culege" de la locul faptei orice urmă care poate trăda identitatea autorilor. Uneori, declaraţiile nu sunt suficiente în faţa instanţei. Dar o amprentă luată cu grijă poate însemna soluţionarea dosarului.
Perla, Giuleşti, Ferentari
Toate cazurile "grele" din Capitală l-au prins pe Valentin Sitaru la muncă: masacrul de la coaforul Perla, incendiul de la maternitatea Giuleşti, cel din Ferentari, unde au murit trei copii într-o baracă, dar şi reconstituirea crimelor din acelaşi cartier, unde, pe un teren viran, un individ a zdrobit capul a doi parteneri de sex, bărbat şi femeie.
Şi-a făcut singur fişă cu semnalmentele lui
Dosarele în care Sitaru "şi-a lăsat amprenta" sunt multe. Nici el nu le mai ştie numărul.
În unele cazuri, multe persoane au pierit fără a fi identificate, pentru că în România nu toate persoanele sunt amprentate la na